Gekust door de Adriatische Zee, verwarmd door Stiermarken

Sloveense wijn ligt in het hart van de Europese wijnbouw. Invloeden van de Pannonische vlakte uit Stiermarken en van de Adriatische Zee maken de wijn uit Slovenië zo ongelooflijk opwindend. In Slovenië wordt al wijn geproduceerd sinds de tijd van de Kelten en de Illyriërs, lang voordat de Romeinen op hun doorreis door Europa de wijnstok in Frankrijk, Spanje en Duitsland introduceerden. Vandaag de dag kan Slovenië trots zijn op meer dan 28.000 wijnmakerijen en wijnkelders die elk jaar tussen de 80 en 90 miljoen liter wijn op de markt brengen en meer dan 22.000 hectare wijnstokken cultiveren. Slovenië heeft alle troeven van Zuid-Tirol of Stiermarken en produceert eersteklas wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Ontdek het nu.

Filter schließen
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!

Want Georgische wijn is een culturele troef - vandaag de dag nog net als toen - en heeft de laatste tijd zijn aandacht gericht op het internationale wijnlandschap. Met autochtone druivensoorten, traditionele productie en kleine geconcentreerde wijngaarden verrijkt de wijn uit Georgië elke wijnkelder. Altijd aanwezig en blijf - Georgische wijn bij VINELLO. Op de volgende 7000 jaar.

Georgische wijnen - traditie en identificatie

Het belang van de Georgische wijn voor de bevolking van dit kleine landje in de Kaukasus is bij alle gelegenheden duidelijk. Kerken zijn versierd met reliëfs van druiven, de alom vereerde beschermheilige Nino draagt haar druivenkruis en wijn is de dominante drank op elk festival. Wijn maakt deel uit van de Georgische cultuur. Maar zelfs als de traditionele productie van Georgische wijn met behulp van de Kvevri, amfora's verzonken in de grond voor de vergisting van wijn, wordt nauwelijks meer gebruikt, er is nog steeds veel karakter in de flessen. Oude wijnstokken op oude wijngaarden, diep geworteld in minerale bodems, met de hand geoogst en gerijpt in amfora of Kaukasische eik. Na de kappertjes van het verleden komt de Georgische wijn met elke druppel op een sterke, veelbelovende manier tot leven.

Georgische wijn van de moderne tijd

Als een wijngaard van de Sovjet-Unie kende Georgië een ongeëvenaarde bloei, hoewel de wijnen van vrij matige kwaliteit waren. Georgië beleefde de eerste turbulenties voor de wijnindustrie door de anti-alcoholcampagne, die door de Sovjetpresident Michail Gorbatschow tot leven werd gebracht. Ten laatste na de onafhankelijkheid van het land in 1991 lag de export braak, gevolgd door Russische sancties in 2006. De ondergang werd gevolgd door een heroverweging en bezinning op de traditie en de sterke punten van het land. Met de ontwikkeling van nieuwe Europese markten en buitenlandse investeringen doet de wijnbouw in Georgië het weer goed, maar is nog niet zo groot als vroeger. In het Sovjettijdperk was het wijnbouwareaal ongeveer 128.000 hectare; vandaag de dag is er nog ongeveer 60.000 hectare over, maar er worden wel kwaliteitswijnen uit Georgië geproduceerd.

De wijngaarden en gebieden van Georgië

Georgië heeft ontelbare autochtone druivenrassen, waarvan er ongeveer 38 zijn toegestaan voor de wijnbouw. Onder hen zijn lokale schatten zoals Rkatsiteli, Saperavi, Tsolikouri en Siska - moeilijk uit te spreken, gemakkelijk te genieten. Maar rassen zoals sauvignon blanc, chardonnay, merlot en malbec groeien en gedijen ook op de alluviale of kalkrijke gronden van de vier teeltgebieden van Georgië.

Kakheti

De belangrijkste regio voor hoogwaardige wijnbouw in Georgië is ongetwijfeld Kakheti, met de hoofdstad van de regio Telavi als centrum. Twee derde van de druiven komt hier vandaan, vooral de inheemse rassen Saperavi en Rkatsiteli worden op grote schaal geteeld. Zowel de conventionele als de traditionele wijnbouw wordt lokaal beoefend. Bijna elke boer is eigenaar van wijnstokken, stadsnamen zijn merknamen voor lokale wijn, ezelskarren vervoeren wijn van A naar B - Kakheti leeft wijn.

Kartlien

De regio Kartlia ten noordwesten van Tbilisi speelt ook een belangrijke rol voor wijn uit Georgië. In het zonnige klimaat en gespaard van regen, groeien hier druivensoorten voor Georgische wijnen in Europese stijl. Een groot deel van de druiven wordt ook gebruikt voor de productie van mousserende wijn of brandewijn.

Imeretië

Iets meer naar het westen ligt Imeretië aan de rivieren Qwirila en Rioni. Op de alluviale gronden worden allerlei autochtone soorten geteeld en sommige worden gevinifieerd in kvevris, waarbij minder druivenhuiden en geen stengels in de amfora terechtkomen dan in Kakheti.

Ratscha-Letschchumi

De twee teeltgebieden beslaan een groot deel van de regio en liggen verspreid in de valleien en op de zuidelijke hellingen. De zeldzame druivensoorten Tsolikouri, Mudjuretuli en Aleksandrouli genieten van het warme en zonnige klimaat en produceren veel suiker. Zo zijn er veel halfdroge en zoete wijnen uit Georgië te vinden in Racha-Lechumi.

Traditionele productie van Georgische wijn

De traditionele productie met behulp van amforen, in het Georgisch Kvevri of Quevri genoemd, is al duizenden jaren bekend bij de Georgiërs. Ingebed in de aarde en verzegeld met stenen platen, klei en houtas, worden deze vaten alleen gebruikt voor de rijping van de voetgestampte wijn. Dergelijke kvevris bevatten 10 tot 2000 liter en verrijken de wijn met een leemachtige klei. De wijn is ongezwaveld en lijkt op sinaasappelwijn. Aan de andere kant zijn wijnen van de traditionele productie licht oxiderend en tannineus.

Georgische wijnen goedkoop online kopen

Georgische wijn - een exotische en lang gekoesterde wijn tegelijkertijd. Bestel uw Georgische wijn en proef de toekomst. Want voor Georgië gaat het de komende jaren alleen nog maar bergopwaarts. Wijn uit de Kaukasus is alles wat wijn in andere landen zou willen zijn. Modern, traditioneel en van hoge kwaliteit. Koop daarom uw Georgische wijn online goedkoop en ongecompliceerd op VINELLO. Wij sturen u exotische wijnen uit Georgia klimaatneutraal en verzekerd naar uw vier muren. Koop nieuwe oude Georgische wijnen uit de oude traditie en beleef een eindeloze geschiedenis.

NACH OBEN